CERAMICA TRADITIONALA / Ceramica Cucuteni

Repere din neoliticul romanesc. Ceramica de Cucuteni.

Un adevarat Eden egalitarian a inflorit in partea central-estica a Europei acum aproximativ 7000 ani. Savantii occidentali se declara fascinti de complexitatea si atributele stravechii culturi Cucuteni de pe teritoriul Romaniei.

Arheologii au denumit-o Cucuteni dupa satul cu acelasi nume din apropierea Iasiului, unde in anul 1884 s-au descoperit primele vestigii apartinand acestei culturi.

Una dintre creatiile cele mai speciale ale culturii Cucuteni a fost ceramica pictata. Cu formele sale zvelte si motive decorative în formă de spirală, meandre sau cercuri, colorate cu predilectie cu  alb, roşu şi negru-ciocolatiu,ceramică Cucuteni reprezintă apogeul  ceramicii preistorice europene, fiind de multe ori comparata  cu creațiile altor epoci istorice.

Despre Cultura Cucuteni invatam la scoala si ni s-ar putea parea ceva pierdut in negura timpului, cu mii de ani in urma, insa romanii au redescoperit-o si unii chiar si-au dedicat cariera acestei culturi.

Maestrii vaselor de ceramica neolitica se situeaza undeva la granita dintre arta si mestesug popular. Ceramica de Cucuteni a zilelor noastre, lucrata cu tehnica straveche, reconstituita astazi, este deosebit de frumoasa si foarte greu de realizat.

Va invitam sa o redescoperiti!

 


NzEwMjBi